Assen, mijn Stad van het cultureel hart groep 5a

https://goo.gl/photos/DiaXV9TDH6ERxbDj8

Op maandag 25 april zijn we naar de Nieuwe Kolk geweest. We keken eerst een film waarin we een opdracht kregen. Het spookte namelijk in de Nieuwe Kolk en men had het vermoeden dat dit graaf Rudolf van Coevorden was. Hij was zijn zegelring kwijt en die moest gezocht worden. in de loop van de ochtend kregen we aanwijzingen waar we de ring zouden kunnen vinden.

Rudolf van Coevorden probeerde zijn macht uit te breiden in de veldslag van Ane op 28 juli 1227 en werd hierbij gesteund door boeren uit de omgeving. Ook werd er het een en ander verteld over de geschiedenis en het ontstaan van het klooster Maria in Campis.

Na de film leerden we een spokendans in de bibliotheek van de vrouw van graaf Rudolf. Ook moesten we hier een routekaart zoeken voor een vervolgopdracht. Sem vond deze achter een paar boeken. Hierna deden we in tweetallen op de i pad een kahoot quiz met vragen over de film. Steijn en Wieger deden dit het beste en moesten daarna tegen elkaar strijden en antwoord geven op de vraag: Hoeveel inwoners heeft Assen op dit moment? Steijn zat er het dichtste bij en won hiermee een vrijkaartje voor het tin museum in Ommen, waar de slag van Ane  uitgebeeld is in tinnen figuren.

Na de quiz moesten we op zoek naar een boek; dit was een heel oud, dik boek en hier zat een sleutel in verstopt. De sleutel moesten we meenemen naar het Drents Archief.

Bij het Drents Archief moesten we documenten scannen en vragen beantwoorden op de computer en toen iedereen dit gedaan had, was er een opdracht te lezen; we moesten op zoek naar een ijzeren kistje. Tijn vond het kistje. Met de eerder gevonden  sleutel kon het kistje geopend worden en vonden we de zegelring van graaf Rudolf; hopelijk is het spoken nu gestopt!

Tot slot werden Steijn en Tijn geridderd en kregen alle kinderen een certificaat dat zij Ridder van het Cultureel Hart zijn.