Mijn Stad Assen groep 6/7

We zijn vandaag naar het Drents Museum geweest. ’s Ochtends hebben we daar we een voorstelling gezien over het ontstaan van de stad Assen. Begin 1800 kwam koning Lodewijk Bonaparte naar Nederland, hij was gestuurd om Nederland de besturen. De toenmalige landdrost (tegenwoordig Commissaris van de Koning) heeft de Koning naar het Assen gehaald. Assen was vroeger een klein dorp. Lodewijk Napoleon zag er wel wat in. Hij vond het een mooi dorp, dat gunstig lag. Dichtbij Groningen, Friesland en de veengebieden.  Hij had grote plannen voor Assen. Hij wilde er zelfs zijn zomerpaleis bouwen. Hij gaf Assen uiteindelijk stadsrechten. Dit was heel bijzonder, omdat een dorp eigenlijk 6000 inwoners moest hebben om stadsrechten te mogen ontvangen. Assen had er toen maar 627.

Het zomerpaleis van Lodewijk Napoleon moest aan de kop van de Vaart komen te staan. Hij wilde vanuit zijn raam recht op de Vaart kunnen kijken. Dit kon niet, daarom heeft hij de huizen daar weg laten halen. Op een andere plek heeft hij daarvoor nieuwe huizen laten buiten. Die straat heet nu ook ‘Nieuwe Huizen’.

’s Middags zijn we onder begeleiding van een fotograaf de stad in gegaan. We kregen kaarten met oude foto’s van de ‘Nieuwe Huizen’. In groepjes van drie moesten we deze plekken vinden en er ook een foto maken. Het liefst vanaf precies hetzelfde standpunt. Daarnaast waren er nog andere foto-opdrachten.

Klik hier voor de foto’s