Kamp Westerbork groepen 8

Kamp Westerbork

Vrijdag 6 april zijn we met groep 8 naar Kamp Westerbork geweest.

Eerst kregen we in de klas uitleg over wat Kamp Westerbork eerst was. Het was zoal een vluchtelingenkamp geweest en na de oorlog een woonoord van Zuid-Molukse mensen. Daarna gingen we fietsen in tweetallen die al van tevoren waren beslist. Het was een lange tocht, maar er was wel lekker warm weer. Toen we bij het herinneringscentrum waren fietsten we nog even door naar de zandvlakte. Toen we daar kwamen kwamen gingen we eten en voetballen. daarna gingen we naar het herinneringscentrum/museum daar kregen we een inleiding en een film over hoe een oude vrouw de oorlog had overleefd. Daarna mochten we zelf aan de slag met een boekje over een kind in de oorlog. Toen we daarmee klaar waren gingen we 5 minuten bij de zandvlakte eten. Daarna gingen we naar het kampterrein. Toen we aankwamen zagen we een groen huis met een koepel. Dat was het huis van kampcommandant Gemmeker. Toen we met z’n allen het terrein op liepen zag je vrij weinig. Een paar bulten, 14 satellieten en een wagon met treinspoor. Op een van die bulten kregen we uitleg en zei ze dat we de telefoons uit moesten schakelen omdat anders de satellieten minder goed werkten. De mevrouw vertelde dat de bulten de plaatsen van de gebouwen waren. We zaten terwijl ze dat vertelde op de centrale keuken. Daarna gingen we naar de treinwagon. Het was een veewagon maar later werd het gewoon gebruikt voor mensen. De mevrouw vertelde daar over sonja die ontsnapt was door een mini-zaagje mee te nemen en een gat te zagen en er uit te springen. Daarna gingen we naar een monument van allemaal rode steentjes met symbolen erop, een davidsster voor de joden, een vlammetje voor de roma en sinti en leeg voor de verzetsstrijders. Vanaf bovenaf zag je Nederland daarna gingen we naar het barak daar kregen we het verhaal van Jules Schelvis en het spiegeltje van zijn vrouw. daarna gingen we naar de rails het officiële oorlogsmonument. het heeft allemaal symbolische kenmerken zoals de rails die omhoog loopt als een man die waarom zegt en naar de hemel gaat. en daarna keken we naar de houten balken 90 onder het spoor dat staat voor de transporten in westerbork. 4 zonder voor de andere transporten.

Max en Julia

 

Kamp Westerbork

Vrijdag 6 April

We gingen fietsend naar kamp Westerbork ongeveer 20 km en ongeveer 45 min fietsen. Daarna gingen meteen door naar een grote zandvlakte en daar aten we onze lunch. Na de lunch gingen we naar een film kijken over een joodse familie en vooral over een vrouw die als jood uit Duitsland vluchtte en in heel veel kampen is geweest en het heeft overleeft. Na de film gingen we naar het museum van westerbork daar moesten we een werkblad maken in groepjes van ongeveer 2-3 kinderen. De antwoorden kon je vinden in het museum. Na het museum gingen we weer naar de zandvlakte en lunchen. Na de lunch gingen we naar het kampterrein en daar was een mevrouw die ons al meerdere dingen heeft verteld over het kamp. Zoals de rode stenen en de barakken. Elk steentje met een vlammetje stond voor een zigeuner en elke steen met een ster stond voor een jood die hier is geweest en is weggevoerd stenen met niks er op stonden voor verzetsstrijders alle stenen waren zo in een vorm gelegd dat het in de vorm van Nederland was. Waar belangrijke gebouwen hadden gestaan hadden ze ophogingen van zand gemaakt. Een deel van het hek stond er nog met een wachttoren. Aan het begin van het kamp was een groot huis van de kampbeheerder daar hadden ze een grote constructie omheen gebouwd zodat het bewaard zou blijven. Ze hadden in het midden nog een stuk treinspoor met een trein er op die in die tijd werd gebruikt alleen het hout is vervangt. Voor de rest was er nog een monument van een treinspoor die aan het einde omhoog wees en met 93 bielzen voor iedere trein die is vertrokken vanuit Westerbork. Toen fietsten we weer terug naar school.

Side en Stijn